دلایل کاهش تولید پنبه در کشور

دلایل کاهش تولید پنبه در کشور

دلایل کاهش تولید پنبه در کشور

دلیل کاهش سطح زیر کشت پنبه و کاهش این محصول هزینه های تولید و قیمت تمام شده بالا است که باعث این امر گشته که پنبه تولید داخل دیگر قادر به رقابت با قیمت های جهانی نباشدبه همین دلیل کشاورز پنبه کار رغبتی به کاشت این محصول نمیکند ترجیح میدهد محصولاتی با زحمت کمتر و ارزش افزوده بیشتر بکارد . این معضل تقریبا در همه نقاط دنیا وجود دارد ولی دولت های مربوطه با پرداخت یارانه به کمک این قشر از کشاورزان پرداخته و تا حدود زیادی انگیزه را برای کاشت این محصول زیاد می کند . در بعضی از کشورهای تولید کننده پنبه ، به این محصول دو نوع یارانه تولیدی و صادراتی داده می شود . با فرض تولید سالیانه 150هزار تن پنبه در کشور که نیاز صنایع نساجی است و پرداخت 10000 ریال یارانه در ازائ هر کیلو پنبه محلوج ، جمع یارانه پرداختی سالیانه توسط دولت بالغ بر1500 میلیارد ریال و یا 43 میلیون دلار می شود آیا این مبلغ برای احیای دوباره کشت پنبه و رونق صنایع ریسندگی و روغن کشی و … مبلغ زیادی می باشد ؟؟ اگر بدانیم که ارز خارج شده از کشور برای خرید پنبه به منظور تامین نیاز واحدهای نساجی ، بیش از یکصد میلیون دلار در هر سال میباشد. یکی دیگر از عوامل کاهش محصول پنبه عدم استفاده از ماشین الات مکانیزه در کاشت ، داشت و برداشت پنبه است که آن هم به از کوچک شدن زمین های کشاورزی است که نشئت گرفته مورد اول می باشد . برای تولید پنبه در مقیاس های بزرگ و با قیمت های مناسب نیاز به زمین های کشاورزی بزرگ است که باید در استراتژی وزارت جهاد کشاورزی در جهت حمایت از این محصول قرار گرفته شود . در حال حاضر و در کشورما عملیات آماده سازی بستر بذر بصورت 100%مکانیزه ، عملیات کاشت پنبه بصورت 70% دستی و 30% مکانیزه ، عملیات داشت بصورت 90%دستی و عملیات برداشت بصورت تقریبا 100% دستی است که این امر 40% هزینه های تولید این محصول را به خود اختصاص می دهد. از نگاه دیگر و به اعتقاد کارشناسان کشاورزی ، کاهش سطح زیر کشت پنبه ، باعث افزایش آفات در دیگر محصولات کشاورزی گردیده است که باعث می شود این مسئله مشکلات زیست محیطی برای سایر محصولات کشاورزی ، منابع زیر زمینی آب ، دام و حتی انسان ها را فراهم آورد. به همین خاطر کاشت پنبه نه تنها یک تصمیم صحیح اقتصادی می باشد بلکه از جنبه های حفاظت از محیط زیست و سلامت انسان و دام نیز حائز اهمیت است . مورد دیگر این اینکه کشت پنبه ، بالاترین میزان اشتغال را در بخش کشاورزی است و هر هکتار از مزارع پنبه 95 نفر را روزانه دارای شغل می کند . در واقع کشت پنبه در بخش کشاورزی 5/2برابر سویا ، 4 برابر ذرت، 6 برابر گندم و 4برابر کلزا باعث شغل می شود و همچنین از نظر ایجاد اشتغال جنبی در بخش های صنعت و خدمات نیز موثر ودر مجموع اشتغال زایی جنبی پنبه حدود سه برابر سایر محصولات زارعی می باشد . واردات پنبه :
در طی سال های اخیر که تولید پنبه کشور رو به نزول است بیش از 90% از نیاز وارداتی پنبه کشور از طریق پنبه کشور ازبکستان تامین می شود . به دو دلیل ذیل خرید پنبه از کشور ازبکستان دارای محدودیت های جدی شده و به نظر می رسد که در سال آتی، تامین نیازهای صنایع ریسندگی از طریق پنبه کشور ازبکستان با مشکل جدی و شاید هم غیر قابل حل شود. دلیل اول :
اینکه دولت ازبکستان به منظور حصول ارزش افزوده بیشتر از محصول پنبه خود که در سال به بیش از یک میلیون تن بالغ می گردد اقدام به احداث کارخانجات متعدد ریسندگی ، بافندگی و پوشاک با استفاده از منابع داخلی و همچنین سرمایه گذاری خارجی کرده است که به زودی به جای صادرات پنبه به صادرات نخهای پنبه ای ، پارچه و پوشاک بپردازد و ارزش افزوده این فرایند را در کشور خود نگه دارد. به صورتی که در سالهای اخیر بیشترین سرانه سرمایه گذاری در صنعت ریسندگی پنبه ای در جهان در این کشور صورت می گیرد و بیشترین سرانه دوک و اسپیندل ریسندگی پنبه ای در کشور ازبکستان نصب شده. دلیل دوم :
اینکه چین و سایر خریداران عمده پنبه ، در آغاز فصل برداشت ، پنبه های مازاد کشور ازبکستان را خریداری میکنند و واضح است دولت ازبکستان تمایلی به فروش پنبه در پارت های کوچک 1000 تن و یا 2000 تن به سایر خریداران ندارد بنابراین تجار ایرانی دستشان از پنبه مرغوب ازبکستان خالی می ماند و حتی اگر بخواهند از خریداران چینی ، پنبه خریداری کنند باید هزینه های زیادی قبول کنند که از نظر اقتصادی اصلا مناسب نخواهد بود.

سایت ایران­ یارن مفتخر است که یاری دهنده شما در امر خرید و فروش نخ و الیاف و سایر منسوجات باشد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر و جدیدترین قیمت های نخ و الیاف با ما در ارتباط باشید.

خرید و فروش انواع

بازار نخ و الیاف ایران

لینک کوتاه

https://iranyarn.ir/c/p57i

بازار نخ و الیاف ایران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *