الیاف پلی استر

نخ و الباف پلی استر

این محصول ماده اولیه تولید نخ های پلی استر  می باشد که به عنوان ماده اولیه اصلی تولید انواع نخ و پارچه های پلی استر پنبه و سایر محصولات مورد استفاده قرار می گیرد.تولید انبوه این الیاف از سال ۱۹۴۵ آغاز شد و امروزه این لیف با تولید جهانی ۲۱ میلیون تن در سال ۲۰۰۲ بیشترین سهم تولید را در بین نخ و الیاف به خود اختصاص داده است.
خصوصیات: چگالی g/cm۳ ۱٫۳۸، نیرو تاحد پارگی بسیار زیاد، الااستیسیته خوب، مقاومت سایشی، ثبات بسیار خوب نوری، مقاومت در برابر اسیدهای معدنی و آلی بالا.
الیاف پلی‌استر ضد چروک و نمدی شدن بوده و جمع نمی‌شوند، به راحتی شستشو و به سرعت خشک می‌شوند. حالات قابل عرضه: نخ‌های فیلامنتی، الیاف مقطع (قابل اختلاط با پشم، پنبه، و نوع قابل استفاده در فرش) دسته الیاف، الیاف لایی، تک فیلامنت‌ها و پارچه‌های اسپان باند و انواع الیاف میان‌تهی الیاف هالو (Hollow fiber) و الیاف دوجزئی
الیاف پلی استر تکجزئی تولیدی در واحد به شکل الیاف سالید کتان تایپ سیستم پنبه ای میکرو دنیر از برش ها و اشکال مختلف می باشند .الياف سنتيتيک اغلب به روش اکستروژن که عبارت است از خروج با فشار محلولي غليظ (با غلظتي مانند عسل) از سوراخ هاي کوچکي به نام رشته ساز توليد مي شوند که رشته هاي يکسره نيمه جامد پليمري را ايجاد مي کنند. از جمله روش هاي مهم توليد الياف مصنوعي، ذوب ريسي، خشک ريسي، تر ريسي و ژل ريسي است. در خشک ريسي و تر ريسي، ماده اي جامد در حلال حل شده که يا توسط دمش هواي گرم تبخير شده و يا در آب از ماده اصلي جدا مي شود که در صورت استفاده از ماده تبخير شدني، از خشک ريسي و در صورت سنگين بودن حلال، از روش هاي تر ريسي استفاده مي کنيم.

توليد و مصرف فيلامنت هاي مصنوعي (سنتيتيک) از ۱۹۴۰ تجاري شد و امروزه سهم قابل توجهي از الياف مصرفي را شامل مي شود. اين الياف، داراي اختلافاتي با الياف طبيعي هستند، اما به دليل امکان آميزه کاري و اختلاط دو يا چند پليمر، علاوه بر اينکه روشي اقتصادي براي به دست آوردن الياف جديد با خواص مطلوب است، ترفندي کاملا شناخته شده براي دستيابي به يک سري خواص ويژه بدون نياز به سنتز پليمر جديد است.

الياف طبيعي، معمولا داراي مقداري تجعد (پيچ خوردگي و يا موج) در طول خود هستند و به همين دليل، الياف حجيم مي شوند که از خواص مطلوب آنها به شمار مي آيد. اين خاصيت، کمتر در الياف مصنوعي ديده مي شود. امروزه سعي شده با روش هاي خاص (تکسچر ايزينگ) که در واقع مجموعه عملياتي براي مناسب ساختن فيلامنت هاي مصنوعي (از نقطه نظر زيردست، ظاهر، نوع بافت و…) براي توليد منسوجات است، اقدام به اصلاح خواص الياف شود.

اصولا با کوتاه کردن طول الياف مصنوعي، خواص آنها به نخ الياف طبيعي نزديک تر مي شود. براي نزديک تر کردن خواص الياف مصنوعي به الياف طبيعي، معمولا بعد از کوتاه شدن به آنها تجعد داده مي شود. به کمک تکسچر ايزينگ و با استفاده از خاصيت ترموپلاستيکي الياف مصنوعي، مي توان ضمن حفظ طول ممتد فيلامنت ها، با ايجاد تغييراتي دائمي به صورت موج، حلقه و يا چين خوردگي، خواص فنريت (افزايش ازدياد طول تحت يک نيروي ثابت)، انتقال رطوبت، حجم مخصوص (کاهش وزن مخصوص و ازدياد ضريب پوشانندگي) و عايق بندي گرمايي بالا (ايجاد فضا بين الياف و در نتيجه محبوس کردن هوا)، کدرشدن سطح نخ (بر اثر نايکنواختي انعکاس نور از سطح آن و کاهش جلاي نخ) و زيردست را افزايش داد. مهم ترين الياف براي تکسچر ايزينگ، عبارتند از: پلي استر، نايلون۶، نايلون۶۶ و همچنين به مقدار کمتري پلي پروپيلن. از جمله شيوه هاي تکسچر ايزينگ الياف، مي توان به تغيير فرم به موازات محور فيلامنت و يا سطح قاعده فيلامنت اشاره کرد. در بحث تغييرات در سطح قاعده ليف، الياف پروفيلي، توخالي (ميان تهي)، الياف توخالي پروفيلي و الياف دوجزئي دخيل هستند.
پلي استر، اولين بار توسط «کاروترز» که براي شرکت Dupont کار مي کرد، به عنوان پليمر معرفي شد. در واقع، او کشف کرد که از ترکيب الکل ها و کربوکسيليک اسيدها، مي توان به طور موفقيت آميزي به الياف دست يافت. گروهي از دانشمندان انگليسي در ۱۹۳۹ تحقيقات کاروترز را دنبال کرده و در ۱۹۴۱ موفق شدند اولين الياف پلي استر را با نام تريلن توليد کنند. سپس، شرکت Dupont در ۱۹۴۶ تمام حقوق قانوني مربوط را خريد و الياف پلي استري را با نام Dacron به بازار معرفي کرد.

الیاف پلی استر

در سال ۱۹۵۸ الياف پلي استر ديگري با نام Kodel توسط Eastmen Chemical products معرفي شد و به همين ترتيب، بازارنخ و الياف پلي استر گسترش يافت. از آنجا که اين الياف ارزان قيمت و با دوام بودند، کارخانه هاي نساجي بسيار کوچک، به سمت استفاده از آنها حرکت کردند. به تازگي پلي استر به عنوان پليمري با زنجيرهاي بلند که از حداقل ۸۵درصد وزني يک استر و همچنين يک دي هيدريک الکل و يک ترفتاليک اسيد تشکيل مي شود، تعريف شده است. علت انتخاب نام «پلي استر» به دليل وجود اتصال هاي تکراري مونومرهاي استري در اين الياف است. استرها نيز از واکنش الکل و کربوکسيليک اسيد تشکيل مي شوند.

چیپس پلی استر بعد از خشک شدن وارد اکسترودر میشود. انجام مراحل ذوب چیپس پلی استر به صورت پیوسته انجام می شود هر گونه توقف ویا بروز کوچکترین مشکل در طول مسیر موجب قطع تولید شده و خسارات های زیادی به کل سیستم وارد می گردد. درون اکسترودر چیپس توسط ماردون مارپیچ وحرارت منطقه ایی به پلیمر مذاب یکنواخت با دما و گرانروی مشخص تبدیل می شود. بعد از این مرحله فیلتریگ داریم وپلیمر مذاب به فیلتراسیون پیوسته انتقال می یابد. فیلتراسیون از عبور مواد اضافی داخل پلیمر جلوگیری می نماید.
هر چیپسی بسته به نوع و شرایط تولید روش خاص تولید را میطلبد.
سپس این پلیمر ذوب شده درون لوله های مخصوص به قسمت هد ریسندگی منتقل می شود. به منظور جلوگیری از افت دما و جامد شدن پلیمرمذاب تمام سیستم حرکت درون یک سامانه لوله دو جداره انتقال می یابد که در اطراف این پلیمر مذاب ، روغن مخصوص با دمای مشخص با دقت ±1˚Cبا سیستم دوجداره کنترل میشود. که پلیمر مذاب هیچ تغییر دمایی پیدا نکند در صورت کمترین تغییر دمادر پلیمر مذاب شرایط مطلوب جهت تولید مهیا نخواهد شد.

تصویر نخ پلی استر رنگی

سپس پلیمر مذاب به سمت پمپ ها هدایت میشود. سیستم پمپ ها مترینگ است. این قسمت از مهترین قسمت های تولید نخ POY می باشد.پمپها به صورت چرخ دنده ای کارکرده ومیزان دقیق عبور مواد را کنترل می نماید به صورتی که هرپمپ بایدبر اساس نمره نخ تولیدی مقدار مشخص ودقیق پلیمر مذاب عبوردهد.
پس از آنپلیمر مذاب به قسمت تولید رشته هاینخ یا اسپیرنت ریسندگی وارد میشود. در این قسمت با ظرفیت و دبی و نمره مشخص رشته های نخ تشکیل میشود یعنی باعبور این پلیمر مذاب از سوراخ های بسیار ریز رشته های نخ با نمره مشخص تولید میشود.سپس در قسمت کوانچینگ این پلیمر مذاب که به صورت رشته های بسیار باریک نخ از سوراخ های بسیار ریز اسپیرنت ها بیرون آمده ، سرد می شود.که با این کار با هوایی با دبی و دما ورطوبت مشخص صورت می گیرد.

تصویر نخ های پلی استر 

سایت ایران­ یارن مفتخر است که یاری دهنده شما در امر خرید و فروش نخ و الیاف و سایر منسوجات باشد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر و جدیدترین قیمت های نخ و الیاف با ما در ارتباط باشید.

خرید و فروش انواع

بازار نخ و الیاف ایران

لینک کوتاه

https://iranyarn.ir/c/qyop

بازار نخ و الیاف ایران
واردات نخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *