انتشار : 15 اردیبهشت 1399

دسته بندی پنبه

آشنایی و کاربرد پنبه در نساجی

انواع درجه‌بندی(رقم‌بندی) پنبه:

در بحث دسته‌بندی پنبه، هم درمورد دسته‌بندی توسط افراد بومی و هم دسته‌بندی‌های شرکتی و سازمانی، دیدگاه و نظر شخصی افراد تاثیر بسزایی دارد و دیدگاه افراد نیز وابسته به ظاهر الیاف پنبه در حجم پنبه مورد بررسی آن‌هاست و در واقع فرایند دسته‌بندی براساس تعیین خصوصیات کیفی الیاف براساس نمونه مورد بررسی انجام می‌شود نه براساس اندازه‌گیری‌های دقیق. در درجه‌بندی هر محصولی که تفسیر و کاربرد استانداردها به نظر و قضاوت شخص بستگی دارد به ناچار اختلاف در نتیجه که ناشی از اختلاف دیدگاه افراد است به وجود می‌آید. این امر توسط تجارت جهانی پنبه به رسمیت شناخته شده و به وسیله همین سازمان ثابت شده که داوری و درخواست تجدید نظر در مورد تفاوت در سنجش کیفیت هر چند وقت یک‌بار اتفاق می‌افتد. بنابراین تنوع در سنجش دقیق درجه‌بندی الیاف کوتاه پنبه به دلایل مختلفی اتفاق می‌افتد که به تعدادی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  1. عدم وجود وسیله مناسب برای اندازه گیری دقیق در کار درجه‌بندی روزانه.
  2. نمونه‌های اصلی و بازگیری شده از یک عدل پنبه ممکن است کیفیت یکسانی نداشته باشد.
  3. نمونه‌های گرفته شده ممکن است بسیار کوچک باشد و نتواند تمام پارامترهای کیفی را مشخص کند.
  4. نمونه‌گیری زیاد از الیاف ممکن است به دلیل استفاده بیش‌ از اندازه از دست باعث آسیب رساندن به الیاف شود.
  5. نمونه‌ها ممکن است به درستی شناسایی نشده باشند و به همین دلیل اختلال درجه‌بندی انجام شده طبق نظر شخصی افراد قابل تعمیم به کل عدل نخواهد بود و الیاف موجود در عدل ممکن است به درستی درجه‌بندی شده باشند.
  6. تغییرات در نور و شرایط جوی که نمونه‌ها در آن شرایط دسته‌بندی شده‌اند ممکن است باعث اختلاف در درجه‌بندی الیاف شود.
  7. درجه‌‍بندی الیاف براساس تجربیات و دیدگاه افراد ممکن است در هر روز متفاوت باشد.

برگ و مواد خارجی موجود در نمونه‌های پنبه در بعضی کشورها جدا شده و در بعضی جدا نمی‌شود بلکه اندازه‌گیری شده و به عنوان بخشی از درصد کل نمونه بیان می‌شود علاوه بر این الیاف کشیده‌شده یا الیافی که ضخامت ثابتی در طول لیف ندارند نیز در نمونه وجود دارند. در واقع بجز الیاف موجود در آزمایشگاه که کیفیت آنها به طور دقیق تعیین شده هیچ ویژگی کیفی دیگری را نمی‌توان به طور دقیق تعیین کرد. و میزان مواد خارجی، رنگ و طول الیاف کوتاه در یک عدل پنبه می‌تواند متفاوت باشد. همچنین واضح است که دو اپراتور می‌توانند دو نمونه با ویژگی‌های متفاوت از یک عدل تهیه کنند با این وجود ویژگی‌های تقریبی یکسانی مانند رنگ(سفید ممتاز، سفید، زرد و خاکستری) که ارائه می‌دهند تا حد زیادی یکسان است. اگر نمونه‌های گرفته شده از دو قسمت مختلف یک عدل یکسان نباشد، میانگین درجه (مایل به درجه کمتر) به عنوان درجه اصلی انتخاب می‌‍شود.

طبق قانون استاندارد پنبه، اگر کیفیت پنبه در اثر اختلال در کیفیت و یا طول الیاف کاهش پیدا کند در گروه‌های مشابه طبقه‌بندی می‌شود.

قوانین طبقه‌بندی پنبه:

از اکتبر 1939 آئین‌نامه‌ها و قوانین پنبه نیویورک تغییر کرد و  اصلاح شد. این قوانین طبق خصوصیات مهم پنبه عنوان شد و موضوعات زیر را شامل شد:

  1. کیفیت پایه به Middling (نوع متوسط پنبه) که 15/16 اینچ از الیاف پنبه بود تغییر یافت . همچنین حق بیمه به عدل‌های پنبه حاوی الیاف 31/32 اینچ و یا حاوی 1 اینچ از الیاف پنبه تعلق گرفت.
  2. درجه‌های پنبه سفید از  Middling fair  تا  Middling low طبقه‌بندی شد. همچنین پنبه سفید ممتاز از Good Middling تا Low Middling  درجه‌بندی شد.  همچنین درجه‌های  Good Middling Spotted و Strict middling spotted  تعیین شد.
  3. پنبه‌های بدون باران در مورد Middling و بالاتر (پنبه‌های سفید و سفید ممتاز)  تعریف می‌شوند و یا اینکه طول الیاف با طول 1 1/32 اینچ باشد.
  4. بر طبق قوانین استاندارد اگر پنبه برای مدت 10 ماه باقی‌ بماند به ازای هر عدل 15 سنت در ماه حمل می‌شود و تحویل گیرنده باید مبلغی را تقبل کند.

در ایران نیز پنبه بر اساس رنگ، شرایط کشت و برداشت درجه‌بندی می‌شود. پنبه سفید ایران به شرح زیر طبقه‌بندی می‌شود:

ارقام اصلی پنبه سفید:

  1. رقم ممتاز G.M.W: Good Middling White
  2. رقم یک سفید S.M.W: Strict Middling White
  3. رقم دو سفیدM.W: Middling White
  4. رقم سه سفیدS.L.M.W: Strict Low Middling White
  5. رقم چهار سفید L.M.W: Low Middling White

ارقام توصیفی پنبه سفید:

  • رقم یک خوب: بین ارقام اصلی ممتاز و یک قرار دارد.
  • رقم یک پست: بین ارقام اصلی یک و دو قرار دارد.
  • رقم دو پست: بین ارقام اصلی دو و سه قرار دارد.
  • رقم سه پست: بین ارقام اصلی سه و چهار قرار دارد.

ارقام اصلی پنبه ملوک:

  1. رقم دو ملوک M.S.P: Middling Spotted
  2. رقم سه ملوک S.L.M.S.P: Strict Low Middling Spotted
  3. رقم چهار ملوکL.M.S.P: Low Middling Spotted

ارقام توصیفی پنبه ملوک:

  • رقم دو پست ملوک: بین ارقام اصلی 2 و 3 ملوک قرار دارد.
  • رقم سه پست ملوک: بین ارقام اصلی 3 و 4 ملوک قرار دارد.

لازم به ذکر است که برای هریک از ارقام اصلی پنبه راهنمای استاندارد تعریف شده و پنبه‌ای که از رقم چهار سفید و چهار ملوک پست‌تر باشد، پنبه خارج از رقم نامیده می‌شود.

 

سایت ایران­ یارن مفتخر است که یاری دهنده شما در امر خرید و فروش نخ و الیاف و سایر منسوجات باشد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر و جدیدترین قیمت های نخ و الیاف با ما در ارتباط باشید.

۰۳۱۳۵۵۶۸۱۰۰   

    iranyarn@ 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

.